Zespół drugiego dnia

Kac (Zespół drugiego dnia, Katzenjammer) to inaczej złe samopoczucie występujące do kilku godzin po wprowadzeniu do organizmu zbyt dużej ilości napojów alkoholowych. Etanol zawarty w napojach alkoholowych odpowiada za stan tzw. upojenia alkoholowego. Jego picie zmienia jednak procesy metaboliczne organizmu, ponieważ jest on wydalany praktycznie w całości w postaci zmienionej. Najczęstszymi dolegliwościami towarzyszącymi kacowi są ból głowy, pragnienie, światłowstręt, nadwrażliwość na hałas, nudności, biegunka, uczucie rozbicia, apatia, trudności z koncentracją, problemy ze snem, osłabienie, brak łaknienia lub nadmierny apetyt, dreszcze, potliwość, zaburzenie funkcji motorycznych (drgawki, zaburzenia równowagi), przygnębienie i rozdrażnienie. U wielu osób cierpiących na kaca występuje wstręt przed wypiciem lub wąchaniem alkoholu.

Wskazanie jednoznacznego winowajcy objawów "kaca" nie jest proste i ta kwestia nie została ostatecznie rozstrzygnięta. Jedną z koncepcji jest reaktywność aldehydu octowego, może ona być jednak kwestionowana ze względu na niewystępowanie objawów kaca u osób spożywających różne napoje energetyzujące. Z drugiej strony, blokada enzymu usuwającego aldehyd gwałtownie zwiększa objawy kaca. Inna teoria podpowiada, że objawy spowodowane są odwodnieniem mózgu. Mechanizm odwodnienia organizmu polega na zdolności etanolu do inhibicji działania antydiuretycznego hormonu wazopresyny, a tym samym zwiększeniu wydalania wody z organizmu wraz z moczem.

Prawdopodobne jest, że za kac odpowiadają również minimalne ilości metanolu w alkoholu, czego dowodem może być zmniejszenie się objawów po wypiciu drobnej ilości etanolu wiele godzin "po". Również zawartość innych związków takich, jak wyższe alkohole (propanole, glikole), aceton, taniny, powstające w wyniku fermentacji napojów alkoholowych powoduje powstawanie kaca. Z tego względu najłagodniejsze dla organizmu są napoje na bazie alkoholu rektyfikowanego (wódki czyste), w przeciwieństwie do piwa, wina, wódek gatunkowych.

Kac zwykle nie wymaga leczenia, czasem jednak w przypadku nasilonych dolegliwości pacjenta należy nawodnić i podać leki objawowe.

Wstecz


Leksykon wiedzy

Marskość wątroby

Przyczyny marskości wątroby są bardzo różnorodne i mogą współistnieć u danego pacjenta. W świecie zachodnim najbardziej powszechnymi przyczynami są przewlekłe nadużywanie alkoholu i zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B i C (HBV i HCV). Niezależnie od przyczyn, zwłóknienie często poprzedzone jest zapaleniem lub stłuszczeniem wątroby.

Więcej

Zapalenie błony śluzowej żołądka

Zapalenie błony śluzowej żołądka, a właściwie zapalenie żołądka (gastritis), ze względu na rzadko występujące ograniczenie stanu zapalnego jedynie do błony śluzowej, to stan chorobowy, w którym dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Alkohol w stężeniu > 5% wywołuje podrażnienie śluzówki żołądka, co objawia się nudnościami, wymiotami i bólem nadbrzusza.

Więcej

Halucynoza alkoholowa ostra

Majaczenie alkoholowe to stan zagrożenia życia, wymaga natychmiastowego leczenia i hospitalizacji. Tradycyjnie pacjenci z majaczeniem alkoholowym przyjmowani są do oddziałów psychiatrycznych. Majaczenie alkoholowe cechuje się wyjątkowo dużą śmiertelnością: ponad 20% w przypadku chorób współistniejących, 5% u pacjentów bez innych obciążeń.

Więcej